Gå til indhold

Rodbehandling af tand

Hvis en tand er blevet beskadiget af bakterier, er en rodbehandling som regel den eneste løsning, når man ønsker at bevare tanden. På denne side kan du læse mere om, hvad en rodbehandling er, og hvordan vi hos Tandstøberiet kan hjælpe dig med din rodbehandling.

Hvad er en rodbehandling af tand?

Rodbehandling af tand er en effektiv tandbehandling, der udføres for at bevare en tand, der er blevet beskadiget af bakterier. Bakterierne kan trænge ind i tanden gennem en tandcaries eller en revne i tanden. Rodbehandlingen fjerner bakterierne, betændelse og beskytter tanden mod yderligere skader.

Hvornår er en rodbehandling nødvendig?

Årsagen til en rodbehandling skyldes som regel bakterier. Har man et dybt hul eller cariesangreb i tanden, trænger de bakterier, der er skyld i hullet eller angrebet, på sigt ind i nerven på tanden, så der opstår en infektion, og du kan få tandrodsbetændelse. Det kan resultere i en død tand. Sker dette, er det nødvendigt at fjerne både bakterier og tandnerven, hvis tanden skal bevares.

En rodbehandling kan også ske ifm. en tand, som har været udsat for et hårdt slag.

Hvordan foregår en rodbehandling?

Før en rodbehandling tager vi altid et røntgenbillede af tanden for at kunne stille diagnosen.

Rodbehandlingen består herefter af følgende trin:

  1. Bedøvelse: Vi bedøver tanden, så du ikke føler nogen smerter under behandlingen.

  2. Åbning af tanden: Vi åbner tanden, så vi kan komme til at rodbehandle den. Det sker ved, at vi borer et hul i tanden for at få adgang til nerverne i rodkanalerne.

  3. Rensning af rodkanalen: Vi renser rodkanalen for bakterier og fjerner tandnerven med små instrumenter.

  4. Fyldning af rodkanalen: Vi fylder rodkanalen med et rodfyldningsmateriale, der beskytter tanden og sikrer, at der ikke trænger nye bakterier ned i rodkanalen.

Er en rodbehandling smertefuldt?

Ovenstående beskrivelse af en rodbehandling kan måske godt lyde som et voldsomt indgreb. Af samme grund er der flere, der tror, at en rodbehandling er ekstremt smertefuldt, men faktisk er selve rodbehandlingen helt smertefri. Vi starter nemlig behandlingen med at lægge en bedøvelse, som sikrer, at rodbehandlingen forløber smertefrit.

Efter rodbehandlingen kan du dog godt opleve ubehag, da dit tandsæt skal have tid til at hele. I denne periode anbefaler vi, at du tager smertestillende efter behov. Efter et par dage vil dit tandsæt være helet, og ubehaget vil forsvinde.

Hvor lang tid tager det at få rodbehandling?

Det tager normalt omkring 60 minutter at få en rodbehandling, men tidsforbruget kommer i høj grad an på den enkelte situation. Vi vil meget gerne sikre, at alle vores patienter er trygge ved at gå til tandlæge, så hvis du har brug for, at vi gennemgår hele processen inden rodbehandlingen, så sig det ved tidsbestilling. Så sætter vi ekstra tid af.

Hvordan ved jeg, om jeg skal have en rodbehandling?

Det er tandlægen, der vurderer, om du har brug for en rodbehandling. Dette gøres ved undersøgelse af tænderne, og hvis der er behov for det, tager vi røntgenbilleder. Herudfra kan vi stille en diagnose.

Er der efterbehandlinger, der er nødvendige efter en rodbehandling af tand?

Der kan være nogle efterbehandlinger, der er nødvendige efter en rodbehandling af tanden, men det kommer an på den enkelte situation. Efter en rodbehandling er det vigtigt at sikre, at tanden forbliver beskyttet og stærk.

Efter en rodbehandling er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne og regelmæssigt besøge tandlægen for at sikre, at tanden forbliver sund og stærk. Dette kan omfatte regelmæssig tandbørstning, brug af tandtråd og mundskylning.

Vil du vide mere?

Oplever du smerter i dine tænder eller tandkød? Så er det en god idé at kontakte din tandlæge, som kan rådgive dig i det videre forløb.

Vil du vide mere om rodbehandling, eller har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os - så hjælper vi dig godt videre.

Online bookingKontakt

Vi hjælper dig godt videre med din rodbehandling

Oplever du smerter i dine tænder eller tandkød, er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge. Går du med smerterne i lang tid, kan du forværre eventuelle problemer.

Hos Tandstøberiet gør vi en dyd ud af at passe på vores kunders tænder. Vi ønsker, at ethvert besøg hos os er en tryg oplevelse, som sikrer dig og dit tandsæt.

Oplever du smerter, eller har du blot spørgsmål til en behandling, er du mere end velkommen til at kontakte os – så hjælper vi dig godt videre.

Kontakt os

Usynlig bøjle

Usynlig bøjle er en moderne tandlægebehandling, der giver dig mulighed for at få et smukt smil uden at skulle gå igennem den traditionelle bøjlebehandling.

Læs mere

Tandbro

Læs mere

Paradentose

Læs mere

Rodbehandling

Læs mere